Home Decor

My Home! #1 – Procesul de căutare

După 2 luni de pauză (aici pe blog, că în rest am fost prezentă peste tot, și unde nu am vrut să fiu 🙂 ), revin cu o serie de articole despre casa noastră. Ce frumos sună, casa noastră!!!!

Acum 2 ani am început să căutam o casă. Acest proces de căutare este greu și frustrant… în mare parte este o pierdere de timp. Am apelat la o agenție imobiliară, mare prostie. Până la urmă am găsit casa fără implicația unei agenții imobiliare.

Eu profesând în domeniul juridic și având multe experiențe neplăcute pe partea de imobiliare refuzam să duc discuțiile mai departe fără să studiez extrasul CF al imobilului.

Pentru cine nu știe:

Cartea funciară este alcatuită din titlu, indicând numărul ei și numele localității în care este situat imobilul, precum și din trei părți: 

A. Partea I, referitoare la descrierea imobilelor, care va cuprinde: 
a) numarul de ordine și cel cadastral al imobilului; 
b) suprafața imobilului, destinația, categoriile de folosință și, după caz, construcțiile; 
c) planul imobilului cu vecinătățile, descrierea imobilului și inventarul de coordonate al amplasamentului, pentru fiecare imobil în parte, constituie anexa la partea I, întocmită conform regulamentului aprobat prin ordin al directorului general al Agenției Naționale. 

B. Partea a II-a, referitoare la înscrierile privind dreptul de proprietate, care cuprinde: 
a) numele proprietarului; 
b) actul sau faptul juridic care constituie titlul dreptului de proprietate, precum și menționarea înscrisului pe care se întemeiază acest drept; 
c) strămutările proprietății; 
d) servituțile constituite în folosul imobilului; 
e) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum și acțiunile privitoare la proprietate; 
f) orice modificări, îndreptări sau însemnări ce s-ar face în titlu, în partea I sau a II-a a cărții funciare, cu privire la înscrierile făcute. 

C. Partea a III-a, referitoare la înscrierile privind dezmembrămintele dreptului de proprietate și sarcini, care va cuprinde: 
a) dreptul de superficie, uzufruct, uz, folosință, abitație, servituțile în sarcina fondului aservit, ipoteca și privilegiile imobiliare, precum și locațiunea și cesiunea de venituri pe timp mai mare de 3 ani; 
b) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum și acțiunile privitoare la drepturile reale înscrise în această parte; 
c) sechestrul, urmărirea imobilului sau a veniturilor sale; 
d) orice modificări, îndreptări sau însemnări ce s-ar face cu privire la înscrierile făcute în această parte. 

Pe scurt, extrasul CF îți spune cam tot (ce a fost declarat) despre un imobil.

Un sfat de la mine…nu discutați cu nimeni despre un imobil fără să vedeți CF-ul. Lucrurile nu sunt mereu așa cum se prezintă. Când cineva vrea să îți vândă ceva îți spune tot ce vrei să auzi și nu ce este adevărat.

Majoritatea caselor vizitate de mine au avut probleme în CF. Aici vorbim despre ipoteci înscrise, donații, interdicții de înstrăinare. Pe scurt, acele case nu pot fi vândute…cel puțin nu legal…

După toate aceste experiențe neplăcute am decis să căutăm o construcție nouă. Am preferat să achiziționez un imobil curat, fără prea mult istoric. Casa cumpărată de noi este construcție din 2018, mai nouă de atât nu se putea 🙂

Așadar, a durat 2 ani să găsim o casă pe placul nostru, o casă cu istoric curat. A durat 2 luni să aducem casa de la stadiul de semi-finisat la stadiul de casă locuibilă….încă am dureri de cap, dar asta e o poveste pentru un alt articol.

Vă prezint câteva detalii din casa noastră!

XOXO Andra

2 thoughts on “My Home! #1 – Procesul de căutare

  1. Utile informațiile despre căutarea casei.
    Ați și făcut ceva în ea sau avea toate finisajele de-a gata? În primul caz, ar fi util să dai detalii despre serviciile firmelor implicate.

    Like

    1. Multumesc pentru comentariu. Acum pregatesc o serie de articole cu toti pasii ce i-am urmat pentru finisarea casei. Casa a fost la semi-finisat (noi ne-am ocupat de finisare cu ajutor din partea a doua echipe) 🤗

      Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s