Life style · Style

Cine a inventat pantalonii? Lupta femeilor pentru dreptul de a purta pantaloni

Salutare, salutare,

Este foarte posibil ca nu multa lume se intreaba cine a inventat pantalonii, dar eu sunt o fire curioasa si am cercetat putin subiectul. Haideti sa aflam impreuna cine a inventat pantalonii, aceasta piesa vestimentara fara de care viata noastra nu ar avea sens.

Clarificare, pantalonii sunt piesa vestimentara fara de care viata mea nu ar avea sens, nu stiu ce sa zic despre voi, poate ca voi nu purtati pantaloni, dar cine stie???

Conform Wikipedia Pantalonul este un articol de imbracaminte foarte folosit care acopera, de la mijloc in jos, corpul si fiecare picior in parte. Exista pantaloni cu curea, buzunare, fermoar, nasturi etc.

In cimitirul Yanghai din Turpan, Xinjiang, China in perioada secolelor XIII-X i.Hr. au fost gasiti cei mai vechi pantaloni. Acestia au fost realizati din lana, si se presupune ca au fost realizati probabil pentru echitatie.

Acum va las pe voi sa va imaginati urmatoarea scena: vara+pantaloni din lana+cal = ? Ooo!! nu vreau sa stiu prin ce au trecut saracii pantaloni!!! sau saracul cal!!

La inceput, fiecare pantalon era separat, asadar fiecare crac cu pantalonul lui si erau fericiti asa, pana cand cineva, nu stim cine s-a gandit sa ii uneasca, si de atunci avem noi craci si nu crac, de la ala care nu a suportat ideea de separatie, singuratate, autonomie. Lasand gluma la o parte, din acest motiv in mai multe limbi numele acestui tip de imbracaminte este la plural.

Pantalonii erau considerati piese vestimentare barbare, dar cu timpul, la fel ca orice alt lucru privit rau la inceput in istorie dar care s-a dovedit a fi folositor, in cele din urma lumea i-a acceptat.

Oooo si acum o sa ma enervez pentru ca urmeaza un citat din Biblie cu care nu sunt de acord (Hint, nu e singurul de acest gen). Asadar, barbatii, zgarciti si individualisti de aceasta data, au decis sa pastreze pantalonii doar pentru ei, si pentru o eficientizare a acestei decizii s-a luat o decizie mareata si au introdus urmatorul citat in Biblie in Deuteronom 22:5 (“Femeia sa nu poarte ceea ce poarta un om”). Serios? Femeia nu este om? Atunci ce suntem noi? Asta este o discutie pentru o alta zi…

Dar citatul nu se referea strict la pantaloni, deci este liber pentru interpretare. Decizia mareata de care va ziceam mai devreme are aplicabilitate si in ziua de astazi. Ha Ha, ei chiar au crezut ca independeta femeilor sta intr-o pereche de pantaloni.

Lupta femeilor pentru dreptul de a purta pantaloni

In perioada anului 1800, femeile aveau voie sa poarte pantaloni numai daca primeau o autorizatie speciala in acest sens. Acum stau si ma gandesc, oare cum dovedeau femeile din acea perioada nevoia de a purta pantaloni unor oameni care nu doreau acest lucru de la bun inceput?

Christine Bard, in volumului Istoria politica a pantalonilor, spunea ca pariziencelor le era interzis sa poarte acest articol vestimentar, deoarece erau acuzate de incalcarea codului vestimentar. Christine Bard zicea in cartea ei „Au fost nu doar un insemn al puterii masculine, dar si al separatiei dintre genuri. O femeie care purta pantaloni era acuzata de incalcarea codului vestimentar”.

Sarah Bernhardt este prima femeie care a sfidat autoritatile pariziene si a purtat pantaloni, in 1890 . Bravo fata!

Luisa Capetillo a fost prima femeie din Puerto Rico care a purtat pantaloni in public, in anul 1919. Aceasta a fost arestata fapta ei fiind considerata un delict, dar judecatorul a decis sa retraga acuzatiile.

In anul 1969 Charlotte Reid a devenit prima femeie care a purtat pantaloni in Congresul SUA.

Imi vine greu sa ma gandesc ca femeile au fost amendate si persecutate pentru ca purtau o piesa vestimentara precum pantalonii. Data viitoare cand purtati pantaloni, dragile mele, va rog sa reflectati putin la faptul ca a fost o lupta pentru dreptul nostru de ai purta. Ar trebui sa fim mandre cand purtam pantaloni.

xoxo Andra!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s